Warmste Week Loop Wijnegem
 
In het kader van de Warmste Week van Studio Brussel doet ook de gemeente Wijnegem een inspanning om een goed doel in de omgeving te ondersteunen.
Op woensdag 20 december wordt ’s avonds een Warmste Loop georganiseerd in de tuin van ’t Gasthuis ten voordele van MFC Merlijn VZW. Dit is een medisch pedagogisch kinderdagverblijf voor 50 kinderen van 0 tot 6 jaar met een ernstige meervoudige beperking, een algemene ontwikkelingsachterstand of een autismespectrumstoornis.
Deelname aan de loop is € 3 per persoon en alle inkomsten van het evenement gaan integraal naar het goede doel.
Naast de inkomsten van de dag zelf draagt de gemeente € 1 per deelnemer (dubbel voor de grootste vereniging!) en € 1 per gelopen kilometer bij aan het bekomen bedrag (met een maximum van € 1500).
De loop gaat door van 19 uur tot 21 uur en wordt afgesloten met een optreden van Parsifari, de gelegenheidsband van de 99ste Parsifal (Scouts Wijnegem)!
Meer informatie en het uurschema vind je hier.
 
In de tuin van 't Gasthuis.

Warmste Week - Lezen for Life
 
Samen met de Bibburen nemen we deel aan de actie 'De warmste week: Lezen for Life'.
Van 1 december tot en met 21 december kan je in de 7 bibliotheken terecht voor een blind date met een boek. Per blind date stop je € 1 of meer in de spaarpot. De opbrengst gaat naar de geregistreerde doelen van Music for Life die met taal, lezen en leesbevordering bezig zijn.
Alle opbrengsten worden verzameld op de speciale Lezen for Life-rekening: BE28 7360 2359 5720.
Meter en peter van de actie zijn de geweldige Katrijn Van Bouwel en Johan Petit.

Doek (try-out)
 
Een ouderwetse komedie in de goede zin van het woord. Een verhelderend toneelstuk over echt en onecht, op het toneel, in de kunst en in de liefde. Hoewel... verhelderend?
Niemand wil meer met Richard werken, want Richard is de belichaming van de cliché-acteur. Hij drinkt, speelt op café voor onbegrepen kunstenaar, is narcistisch, megalomaan en strontvervelend. Als bij de repetities van een nieuwe voorstelling de zoveelste actrice huilend wegloopt, blijft er maar één actrice over die de vrouwenrol zou kunnen spelen: Richards oude liefde Lies, met wie hij dit stuk al op het conservatorium speelde. We volgen de repetities van Richard en Lies en zien hoe ze weer aan elkaar moeten wennen, herinneringen ophalen, rollen spelen en terugdenken over keuzes die hun levens bepaalden.
Doek won de AVRO Toneel Publieksprijs 2011 en toerde reeds meermaals met groot succes in Nederland en Duitsland.
Spel: Katelijne Verbeke en Daan Hugaert
Regie: Tania Poppe - Tekst: Maria Goos
 
In het theater van 't Gasthuis.
Tickets: vvk € 12 - kassa € 13

Aperitiefconcert: 'Ratas del viejo Mundo'

 Onder het palindroom OSSESSO brengt Ratas del viejo Mundo een selectie van de meest beklijvende pre-barokke madrigalen (o.a. Willaert, Lassus, de Monte...) en instrumentale werken uit de 16e eeuw. Gretigheid, kleur, subtiliteit en persoonlijkheid zijn kenmerkend voor het spel van dit schitterende ensemble.

Tickets: vvk € 10 - kassa € 12
Abonnement voor de drie concerten: € 27

't Gasthuis Klassiek: 'Jubileum (met z'n) vieren'

Tickets: vvk € 10 - kassa € 12
 -12 jaar en 65+: vvk € 8 - kassa € 10
Abonnement: € 25 (opgelet: het tweede concert vindt plaats op 4 februari 2018)

'Kerst-Miss anders bekeken'
Zondag 17 december om 15 uur
 
De bijzonder eigenwijze mix van overbekende tot vers geschreven nieuwe kerstliedjes, zowel ernstige als hilarische teksten, overgoten met een stevige portie humor, in beeld gebracht door een enthousiast ronddwarrelend ballet en begeleid door een kleurrijke smeltkroes van getalenteerde muzikanten uit diverse muziekgenres, vormt al jaren de vertrouwde basis van de kerstshows van sopraan Kristina Meganck en woordkunstenaar Roger Nupie.
Dit jaar kleuren ze met 'Kerst-Miss anders bekeken' resoluut nog een heel stuk verder buiten de gangbare traditionele kerstconcertlijntjes en nodigen ze de frontmannen van de punkrockgroep M.A.T.E? mee op het podium. En weerklinkt daar ook niet ergens een mannenkoor? 
Redenen genoeg om niet alleen de kerstballen en -kalkoenen beginnen te plannen, maar ook om voor jezelf en al wie je lief heeft alvast plaatsen te reserveren voor deze 'Kerst-Miss anders bekeken'.
 
In het theater van 't Gasthuis.
Tickets: vvk € 15 - kassa € 20

Wijnegems Filmcoöperatief: 'Miracles from Heaven'
 
Het Wijnegems Filmcoöperatief is een samenwerking tussen De Lichtbron, de parochie en 't Gasthuis. Deze films bieden ons de kans om ons te laten inspireren door moedige figuren die het aandurven hun hart te volgen en een ideaal waar te maken. Ze geven je stof tot nadenken en voedsel voor de ziel. Na de film kunnen bedenkingen en belevingen gedeeld worden onder begeleiding van Geneviève Cooreman.
Miracles from Heaven
Een waargebeurd verhaal van een gezin waarin het dochtertje van 10 jaar ziek wordt. Zij gaan op zoek naar genezing. Een strijd van wanhoop en ongeloof op zoek naar geloof. Het einde is een ware verrassing. Met Jennifer Garner, Lylie Rogers en Martin Henderson.
 
In de cinemazaal van 't Gasthuis.
Tickets: € 5

Moviedays: 'Vaiana'
 
Drieduizend jaar geleden trokken de grootste zeevaarders ter wereld over de Stille Oceaan om de vele eilanden van Oceanië te ontdekken. Tot daar op een dag een einde aan kwam en nog steeds weet niemand hoe dat ooit kon gebeuren. Vaiana is een tiener die één grote missie heeft: de oceaan overzeilen en de eeuwenoude tradities van haar voorouders herstellen. Op deze ontdekkingsreis ontmoet Vaiana halfgod Maui, die haar begeleidt in haar zoektocht.
 
In het jeugdontmoetingscentrum, Kosterijstraat 5.
Prijs: zonder Swappas € 2 - met Swappas € 1

Broodje Film: 'La La Land'
Woensdag 13 december om 20 uur (zonder broodje)
 
Het verhaal volgt Sebastian en Mia, die nader tot elkaar komen doordat ze een gemeenschappelijk verlangen hebben om datgene te doen waar ze van houden. Maar wanneer het succes op de loer ligt, worden ze geconfronteerd met enkele keuzes die hun liefdesrelatie op het spel zet en waarbij hun gekoesterde dromen dreigen verscheurd te worden. Met Ryan Gosling en Emma Stone, winnaar van 6 Oscars.
 
Op vrijdag in het theater van 't Gasthuis.
Op woensdag in de cinemazaal van 't Gasthuis.
Tickets: € 5 film met broodje + 1 kop koffie - € 3 film zonder broodje

Kleutertheater: 'Over hoedjes en kalfjes'
 
Vanaf 3 jaar. Theater Hutsepot
Een muzikale kijk- en genietvoorstelling, waar de kleinsten van zullen smullen: slaperige muzikanten, levende slaapmutsen, papieren hoedjes en een echte hoedenmaker die uit zijn kraam de mooiste hoeden tevoorschijn tovert. Elke hoed is anders, elke hoed heeft zijn eigen verhaal. Een hoed van de oude hoedenmaker is nooit zomaar een hoed. Soms komt een hoed zelf tot leven, soms verandert hij je hele leven.
 
In het theater van 't Gasthuis.
Tickets: € 4 kinderen met grabbelpas - € 5 kinderen zonder grabbelpas - € 6 volwassenen

Tentoonstelling: Walter Brants beelden en decoratieve schilderijen
 
Walter Brants stelt dit weekend zijn nieuw werk tentoon. Zowel het beeldhouwwerk als de decoratieve schilderijen vullen mekaar perfect aan. Het samenspel tussen de 2 kunstvormen laat je kennismaken met de sterke gestyleerde belijningen van de donkere keramische beelden in contrast met het expressieve kleurenspel van de schilderwerken. Als inspiratie voor de beelden staan vaak menselijke en dierlijke figuren centraal, met hun specifieke houdingen en verhalen. De schilderijen nemen je mee in een (r)evolutie van kleur en vorm. Walter dompelt je onder in de voor hem zo kenmerkende sfeer van vormen en kleuren. Iedereen welkom!
 
In de kapel van 't Gasthuis.

Tentoonstelling: Pieter Mees
 
In een wereld die zoveel afval produceert en zoveel wegwerpt, wil Pieter Mees je even laten stilstaan en zijn dankbaarheid tonen met enkele van zijn werken. Het centrale thema is de zon.
 
In de kapel van 't Gasthuis.
Openingsuren:
Vrijdag 15 december vanaf 19 uur
Zaterdag 16 tot en met woensdag 20 december open vanaf 13 uur

Voorleessessie in de Bib
 
Zaterdag 25 november van 10.30 uur tot 12 uur
Met postkaartjespakket voor elke luisteraar.
Woensdag 6 december van 14 uur tot 15 uur
Voor alle lieve kindjes iets lekkers.
Zaterdag 16 december van 10.30 uur tot 12 uur
Voorleessessie in de tuin, met chocomelk en lekkere wafeltjes.
 
In de bib.

Nieuwe spelregels in de bib
 
Het volledige dienstreglement en de nieuwe tarieven kan je terugvinden op wijnegem.bibliotheek.be of kan je verkrijgen aan de balie van 't Gasthuis vanaf 1 januari 2018.

Waar zijn de legofiguurtjes gebleven?
 
Batman, Ninja en Spiderman zijn ontsnapt uit al onze spannende LEGO-boeken maar houden zich schuil in de bib. Zoek deze drie figuren, geef ze aan een medewerker en win een coole lego sticker!
Opgelet: speel dit spel mee elke weekdag (behalve woensdag) tussen 10 uur en 12 uur en tussen 16 uur en 20 uur of zaterdag tussen 10 uur en 12 uur. Eén stickervel per deelnemer zolang de voorraad strekt.
 
In de bib.

Cursus reanimeren en defibrilleren
 
Deze opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met de Wijnegemse gezondheidsraad. Tijdens deze drie uur durende opleiding leer je een slachtoffer benaderen en reanimeren. Bovendien wordt ook het gebruik van een AED (automatische externe defibrillator) aangeleerd, want met enkel een toestel ophangen aan de muur worden er geen levens gered.
Iedereen mag deelnemen. Je bent minstens 16 jaar of je wordt 16 in het kalenderjaar waarin de cursus plaatsvindt.
 
In de Rode Kruislokalen, Veldstraat 80a

Seniorenpraatcafé: kerstfeestje in het parochiecentrum
Vrijdag 15 december van 14 uur tot 17 uur
Kerstfeestje in het parochiecentrum.
Gezellig samenzijn met een gebakje, een koffie met een neutje en goede muziek. Gratis.
 

't Spelhuis: gezelschapsspellenclub
 
In januari 2015 zag de Wijnegemse gezelschapsspellenclub 't Spelhuis het levenlicht. Sindsdien spelen we elke derde zaterdagavond vanaf 19.30 uur in het Lazaret of bij uitzondering in de conferentiezaal van 't Gasthuis. Samen een spel spelen in een vriendschappelijke niet-competitieve sfeer? Dat is pas gezellig!
Het spelaanbod wordt zo gevarieerd mogelijk gehouden, van een familiespel tot een tactische doordenker. Je mag ook altijd zelf een spel meebrengen natuurlijk. Onze ledengroep gaat van jonge en/of onervaren spelers tot anderen die zich al vele jaren over een spelbord buigen.
 
In het lazaret van 't Gasthuis.

Sinterklaasconcert
 
Op 2 december organiseert de gemeente het jaarlijkse sinterklaasconcert. En onze academie zorgt weer voor de muzikale ondersteuning met optredens van de samenzangklassen, de leerlingen uit Klavertje en enkele samenspelgroepjes. Zeker de moeite om te komen kijken. De Sint zelf is alvast fan!
 
In het parochiecentrum.

Free Podium Inclusief
 
Zoals elk jaar organiseert de afdeling inclusief van de muziek- en woordacademie een free podium voor haar leerlingen. Iedereen welkom in de kerk van Wijnegem om deze getalenteerde afdeling te bewonderen. En ondertussen kan je nog genieten van een lekkere pannenkoek.
 
In de kerk. 
Gemeentehuis Wijnegem | Turnhoutsebaan 422 | 2110 Wijnegem | Tel. 03 288 21 10 | gemeente@wijnegem.be
Click here to unregister to this mailinglist.
Click here for the online version of this mail.
hit